Ávarp biskups frá Suður-Afríku á kirkjudegi í Wittenberg

Sr. Solveig Lára Guðmundsdóttir vígslubiskup á Hólum vekur athygli á ræðu anglikanska erkibiskupsins í Suður Afríku. En hann ávarpaði útisamkomu við ána Elbu sl. sunnudag 28. maí rétt hjá Wittenberg þar sem Höllin þar blasti við en Lúther á að hafa neglt mótmælagreinar sínar á hallardyrnar. Vígslubiskup var fulltrúi þjóðkirkjunnar á kirkjudögunum sem minntust siðbótarinnar.

The Reformation was a defining moment 500 years ago but can also serve as an inspiration for the next five centuries, South African Anglican Archbishop Thabo Makgoba has told tens of thousands of people at the German Protestant Kirchentag, or church festival.

“It is impossible to overstate the contribution of Martin Luther to that part of the world influenced by Europe and its thought,” said Makgoba, in a sermon at a 28 May service at Wittenberg, the town celebrated worldwide as the place where Luther’s Reformation began, when in 1517 he denounced church abuses in his 95 Theses.

Lesa áfram…